Ukoliko živite u garsonijeri ili su prostorije u vašem domu male vjerojatno vodite borbu s prostorom. Nije lako sve potrebne stvari nekako uklopiti u skučeni i ograničeni prostor, ali zato postoje lagani i cjenovno vrlo dostupni načini i rješenja koja će vam pomoći kako bi mali prostor učinili vizualno većim i multifunkcionalnim, a mi vam donosimo neke od njih.
Jedna od stavki koja će uvelike doprinijeti vizualnom doživljaju veličine prostora je izbor boja. Iako tamnije boje čine prostor ugodnijim, svijetli zidovi i podovi učinit će prostor prozračnim i otvorenijim. Također, da bi zadržali tu svjetlinu i otvorenost prostora, neka vaši tepisi i pokućstvo budu u sličnim nijansama kao zidovi. To će doprinijeti vizualnoj povezanosti i biti nit vodilja atmosfere vašeg životnog prostora. Također, izborom detalja u različitim nijansama jedne boje, kao npr. jastučića na kauču, samo ćete pojačati pozitivan efekt.

sfgirlbybay.com

Prirodna svjetlina je nešto što bi se maksimalno trebalo iskoristit. Nemojte prekrivati prozore zavjesama jer će vanjska svjetlina vašu prostoriju otvoriti te joj dati crtu prozračnosti.
Pametnim i strateškim postavljanjem ogledala u prostoriju stvorit ćete iluziju većeg prostora. Ako postavite ogledalo nasuprot prozora, svjetlo će se reflektirati te učini prostoriju većom.
Kod izbora naslonjača i kauča, birajte pokućstvo koje leži na nogama koje nisu prekrivene jer to stvara osjećaj dubine i otvara prostor.
Ono što savršeno pristaje manjim prostorima te ih vizualno povećava su police ili vitrine koje se protežu od poda do stropa ili jednog kraja zida do drugog. Takve su police zahvale jer u oko promatrača prostorija izgleda više i šire. Popunite te police knjigama ili predmetima, ali ne potpuno već ih grupirajte te ostavite između praznog prostora koji će dati prostoru dojam prozračnosti i dubine.

domino.com

Sve što vuče pogled prema gornjem dijelu prostorije, vizualno povećava istu. Obojite strop ili ga obložite tapetama u svijetlim tonovima što će stvoriti iluziju visokih stropova te vizualno povećati prostor.
U manjim prostorijama, multifunkcionalno pokućstvo je pravi izbor. Takvo pokućstvo ima više svrha, a osim što obnaša svoju primarnu funkciju kao npr. tabure za sjedenje, također može poslužiti kao spremnik za npr. novine ili stolić za kavu u koji se može staviti prekrivač koji bi inače bio položen na kauč.
Iako postoji uvriježeno pravilo da se u male prostore bolje uklapa manje pokućstvo, tj. više manjih dijelova, morat ćemo razbiti taj mit. Veliki komad pokućstva koji dominira malim prostorom kao npr. veliki kauč, smanjuje dojam nereda i zapravo vizualno širi prostor.
Vertikalne linije vizualno produžuju pa ih je preporučljivo koristiti u ovakvim prostorima. Uzmite u obzir tepih s linijama te ga postavite tako da vašu prostoriju čini dužom.

bobedre.dk / Via cococozy.com

U malim prostorima nije preporučljivo gurnuti pokućstvo skroz do zida. Na taj način stvara se dojam da je sve stisnuto i tijesno. Postavite komad pokućstva tako da je okružen otvorenim prostorom ili ga udaljite malo od zida te učinite optičku varku i uvećajte svoj prostor.
Namjestite prostoriju prozirnim i staklenim pokućstvom i detaljima kao npr. stolice od akrilnog stakla. Vizualno ne zauzimaju puno prostora, ali opet ga ispunjavaju. Daju optički dojam da postoji više prostora nego što ga zbilja ima.
Umjesto da u malu prostoriju stavite jedan veliki luster ili lampu, više manjih izvora svjetlosti će se bolje uklopiti i razliti svjetlost po prostoriji te će fokus promatrača biti na cijelom prostoru.
Poslušajte neki od ovih savjeta te učinite svoj dom ugodnijim i udobnijim mjestom za život!

©2022 FIC d.o.o. | Sva prava pridržana | Izjava o zaštiti osobnih podataka

Log in with your credentials

Forgot your details?